Aktuality

Festival Khamoro oficiálně dospěl – letos slaví 18. narozeniny - TISKOVÁ ZPRÁVA, Praha, 23. 5. 2016

Již po osmnácté nabídne Světový romský festival Khamoro  tu nejlepší romskou hudbu.  Gypsy Jazz, cimbálová muzika, rumba gitana, písně ruských, rumunských a českých Romů nebo balkánská dechovka, to vše můžete slyšet v Praze ve dnech od 29. 5. do 4. 6. 2016. A nejen to!

Součástí festivalu jsou i zajímavé doprovodné akce pro celou rodinu a odborné semináře o aktuálních tématech. Festival na cestě od zrození k dospělosti provází organizátoři Slovo 21, z. s. a Studio Production Saga, s. r. o. Záštitu nad letošním ročníkem převzali Daniel Herman, ministr kultury ČR, a Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Během osmnácti let koncertovalo na festivalu 184 kapel z 33 zemí. Romští muzikanti přijíždí doslova z celého světa od Maďarska a Rumunska, přes Egypt, Indii, Brazílii, USA, Portugalsko, Rusko, až po Irsko, Norsko, Turecko a další. Letos na hlavních pódiích vystoupí 13 romských kapel, z toho 10 zahraničních a 3 české.  Česko budou reprezentovat kapely Bengas z Prahy, Milan Kroka live band z Berouna a Le Čhavendar z Rokycan. Další romští muzikanti z ČR vystoupí v rámci doprovodných akcí.

Svou účast potvrdily i významné osobnosti české politické scény. Festival na Náplavce zahájí Daniel Herman, ministr kultury ČR, a Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy., která bude přítomna i na tiskové konferenci.  Závěrečného galakoncertu se zúčastní radní hlavního města Prahy Jan Wolf.

„Festival se stal během své existence mezinárodně uznávaným mezi odborníky i laickou veřejností a jeho návštěvnost postupně dokonce stoupá. V posledních letech Khamoro navštěvuje více než devět tisíc návštěvníků ročně. Jistě také spojení atraktivního prostředí Prahy a jedinečné atmosféry vydobylo festivalu jeho postavení. Mnohem důležitější je pro nás ale význam festivalu – sbližovat Romy a Neromy a poskytovat jim příjemný prostor pro společné poznávání,“ vysvětluje Jelena Silajdžić, ředitelka Slova 21, z. s.

Sedmidenní maratón romské kultury odstartuje 29. 5. 2016 party pod širým nebem na pražské Náplavce. K dobré náladě zahrají a zazpívají Le Čhavendar z Rokycan, jejichž hudba vychází z romského folkloru obohaceného o jazz, latinu a flamenco. Následovat bude charismatický zpěvák ze Slovenska Maroš Bango, který vystoupí s cimbálovou muzikou Fantasy Orchestra Ladislava Riga a poté DJ Shantel  a jeho divoký mix elektroniky a balkánské hudby. Shantel je vůbec první DJ, který zremixoval písně rumunských, srbských a makedonských kapel.

V pondělí 30. 5. zazní v klubu La Fabrika současná romská hudba, která se stává ve světě velmi populární. Vystoupí: Milan Kroka live band z České republiky, Gipsy Casual z Rumunska a Shantel & Bucovina Club Orkestar z Německa.

Následovat budou oblíbené koncerty světově uznávaného Gypsy Jazzu. V úterý 31. 5. v klubu Jazz Dock vystoupí španělská skupina Menil a ve středu v Lucerně Music Baru holandská jazzová kapela The Rosenberg Trio, která je skutečnou světovou špičkou Gypsy Jazzu.

Čtvrtek až sobota se ponesou ve znamení tradiční romské hudby. Zahrají The Gypsy Ensemble Giani Lincan z Nizozemí, Tekameli z Francie, Zuralia Orchestra z Rumunska, Russka Roma z Ruska, Kočani Orkestar z Makedonie a tuzemská skupina Bengas. Návštěvníci si všechny účinkující budou moci poslechnout na koncertech v Paláci Akropolis a samozřejmě na závěrečném galakoncertu v sobotu v klubu SaSaZu, kde celý festival vyvrcholí.

Khamoro ale není zdaleka jen o hudbě, i letos nabídne řadu doprovodných akcí. Budete moci navštívit 3 výstavy, zapojit se do pestrobarevného průvodu centrem Prahy za účasti více než 300 účinkujících včetně 15 profesionálních i amatérských tanečních souborů z celé ČR. Jistě vás také překvapí umělci, kteří budou na pražské chodníky vytvářet 3D obrazce s romskou tématikou. Dále návštěvníky čeká dětský den Khamororo, umělecké workshopy pro širokou veřejnost a vzpomínání na významné osobnosti, které se zapsaly do historie romské kultury. Součástí festivalu bude také seminář s tématikou romského aktivismu.

V rámci festivalu se bude konat také „Malá letní škola romské kultury“ a „Khamoro sdílí zkušenosti.“ Programu se zúčastní i děti z dětských domovů v rámci projektu „Khamoro Kher“.

Více informací a kompletní program festivalu Khamoro naleznete na www.khamoro.cz.

Tisková konference k festivalu KHAMORO se koná v pondělí 30. 5. 2016 ve 14.00 v Radničním klubu Staroměstské radnice.  Zde budou připraveny k vyzvednutí akreditace. Pro získání novinářské akreditace je potřeba vyplnit akreditační formulář umístěný na www.khamoro.cz.  Akreditace Vám umožní volné vstupy na všechny akce kromě jazzových koncertů.

Tisková zpráva ke stažení v PDF.

Kontaktní osoba pro média:
Soňa Kalejová, tisková mluvčí
GSM: +420 777 003 717

04 17 Slovo web 400

Enciklopedie migrace 2 300S křiklouny válčit nebudeme

Když se vrátili na podzim roku 2015 z Balkánu, kde viděli tisícové zástupy běženců směřující do Evropské unie, uvažovali, jak by ze své pozice studentů humanitních a společenských věd mohli zasáhnout do vyhrocené české debaty o migraci a více ji racionalizovat. Encyklopedii migrace, internetový výkladový slovník, potom spustilo Studentské hnutí za solidaritu z Univerzity Karlovy v lednu 2017. Původní ambice byly velké: spolupracovat s českými médii, psát kvalitní hesla o jevech spjatých s migrací a natáčet videorozhovory s uprchlíky, které budou hypertextově propojené s encyklopedickými hesly.