Aktuality

Festival Khamoro během osmnácti let hostil 184 romských kapel téměř z celého světa - Tisková zpráva, Praha, 31. 5. 2016

Již osmnáct let nabízí největší a nejznámější romský festival na světě Khamoro to nejlepší z romské kultury, umění a hudby. Od roku 1999 koncertovalo na festivalu 184 kapel z 33 zemí.

Uskutečnilo se 35 výstav, diskutovalo se na 37 odborných seminářích věnovaných palčivým tématům a to vše za přítomností věhlasných umělců, uznávaných odborníků a špičkových muzikantů z celého světa. A to je jen zlomek výčtů. Na festivalu si každý najde to, co ho zaujme, a letos tomu nebude jinak. Festival na cestě od zrození k dospělosti provází organizátoři Slovo 21, z. s. a Studio Production Saga, s. r. o. Záštitu nad letošním ročníkem převzali Daniel Herman, ministr kultury ČR, a Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

„Jsme rádi, že se festival Khamoro dostal do povědomí široké veřejnosti. Získal si popularitu jak v České republice, tak i v zahraničí. Festival navštěvuje ročně více než 9000 příznivců. Romská kultura je stejně bohatá a rovnocenná jako kterákoliv jiná a prostřednictvím festivalu Khamoro ji tak můžeme prezentovat a tím stavíme most k  toleranci, vstřícnosti a vzájemnému poznávání,“ vysvětluje Soňa Kalejová, tisková mluvčí festivalu Khamoro, a dodává: „Účast na festivalu Khamoro potvrdil prezident norského parlamentu Olemic Thommessen a norská velvyslankyně v ČR Siri Ellen Sletner, ti navštíví vernisáž výstavy slovenské umělkyně Emílie Rigové. Ta se uskuteční 30. 5. 2016 v Českém centru Praha.“

Festival Khamoro odstartoval 29. 5. párty - koncertem  na pražské Náplavce, kterou zahájili Daniel Herman, ministr kultury ČR, a Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. Následovaly skupiny Le Čhavendar z Rokycan, Maroš Bango ze Slovenska, který vystoupil s cimbálovou muzikou Fantasy Orchestra Ladislava Riga, a poté DJ Shantel z Německa.

Hudební program pokračoval pondělním koncertem současné romské hudby s příměsí folku, rompopu, rocku, latiny, hip-hopu, funky nebo soulu. V klubu La Fabrika vystoupili Milan Kroka live band z České republiky, Gipsy Casual z Rumunska a Shantel & Bucovina Club Orkestar z Německa.

Dnes startují oblíbené koncerty Gypsy Jazzu. 31. 5. vystoupí v Jazz Docku španělská formace Menil a o den později v Lucerně Music Baru holandská jazzová kapela The Rosenberg Trio, která je skutečnou světovou špičkou Gypsy Jazzu.

Čtvrtek a pátek pak budou ve znamení koncertů tradiční romské hudby. Během dvou dnů se v Paláci Akropolis vystřídají famózní hudebníci z celého světa – The Gypsy Ensemble Giani Lincan z Nizozemí, Tekameli z Francie, Zuralia Orchestra z Rumunska, Russka Roma z Ruska, Kočani Orkestar z Makedonie a Česko bude zastupovat skupina Bengas.  Tyto skupiny vystoupí i v sobotu na závěrečném galakoncertu v SaSaZu, kde letošní Khamoro slavnostně vyvrcholí. „Všechny kapely mohou lidé vidět pohromadě i na pátečním defilé účinkujících, které startuje v pravé poledne z Václavského náměstí a končí na Staroměstském náměstí. Celkem centrem Prahy projde asi tři sta umělců včetně patnácti amatérských i profesionálních tanečních souborů z České republiky. Díky průvodu budete moci poznat pestrost a rozmanitost romské hudby i kultury,“ zve na jednu z nejatraktivnějších akcí art director a producent festivalu Khamoro Džemil Silajdžić.

Během jednoho týdne nabídne Khamoro i řadu doprovodných akcí. Navštívit budete moci 3 výstavy. Za hudebního doprovodu pražské skupiny Bench Band můžete navštívit vernisáž výstavy dřevěných soch a hraček od profesionálního romského řezbáře Matěje Holuba s názvem: “… A možná přijede na koze“, která se uskuteční ve Slovenském domě. Druhou výstavu obrazů s názvem „Archetyp – Pra Bari“ představí Emílie Rigová a shlédnout ji můžete v Českém centru, kde v rámci programu vystoupí slovenský umělec Maroš Bango a Trio Josefa Šenkiho z ČR. Tato umělkyně bude mít 1. 6. i venkovní uměleckou performanci v ulici Na Příkopě. Další výstavu Roma Resistance můžete vidět 3. 6. v Goethe Institutu.

Jistě vás také zaujmou umělci, kteří budou na pražské chodníky vytvářet 3D obrazce s romskou tématikou. Dále návštěvníky čeká dětský den Khamororo, pestrobarevný průvod účinkujících centrem Prahy, projekce filmu Taikon a také vzpomínání věnované významným osobnostem, které se zapsaly do historie romské kultury. Vzpomínat budeme na spisovatele Andreje Giňu a hudebníka Milana Šenkiho Korytára. Úctu prokážeme také romistce Mileně Hübschmannové. Její památce bude věnována divadelní hra Čirikloro aneb co říká ptáček, kterou představí spolek ARA ART. Součástí festivalu je i odborný seminář, na němž budou romští i neromští experti z celého světa diskutovat o romském občanském aktivismu.

V rámci festivalu se budou konat také týdenní programy „Malá letní škola romské kultury“ a „Khamoro sdílí zkušenosti“. Programu se zúčastní i děti z dětských domovů v rámci projektu „Khamoro Kher“.

Kontaktní osoba pro média:
Soňa Kalejová, tisková mluvčí
GSM: +420 777 003 717

tiskova-zprava-31.5.2016

tiskova-zprava-31.5.20162

04 17 Slovo web 400

Enciklopedie migrace 2 300S křiklouny válčit nebudeme

Když se vrátili na podzim roku 2015 z Balkánu, kde viděli tisícové zástupy běženců směřující do Evropské unie, uvažovali, jak by ze své pozice studentů humanitních a společenských věd mohli zasáhnout do vyhrocené české debaty o migraci a více ji racionalizovat. Encyklopedii migrace, internetový výkladový slovník, potom spustilo Studentské hnutí za solidaritu z Univerzity Karlovy v lednu 2017. Původní ambice byly velké: spolupracovat s českými médii, psát kvalitní hesla o jevech spjatých s migrací a natáčet videorozhovory s uprchlíky, které budou hypertextově propojené s encyklopedickými hesly.