Aktuality

Slovo 21 spojuje české rodiny s rodinami cizinců z třetích zemí jedním z nejpřirozenějších způsobů – společným stolováním

Společná nedělní setkání, proběhla vždy u jedné z dvojic rodin, kdy u sebe doma připravila oběd, na který pozvala druhou rodinu a sehrála tak roli hostitele. V rámci projektu Rodina Odvedle měli účastníci nevšedních obědů možnost ochutnat tradiční speciality, popovídat si o kultuře, tradicích, životě, ale především navázat kontakty.

Projekt se ukázal nejen u nás, ale i v zahraničí, jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců.

„Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004, od té doby usedlo ke společným obědům 1392 českých rodin a rodin cizinců z třetích zemí, což představuje kolem pěti a půl tisíce lidí a z toho více než polovina se od té doby stále navštěvuje. Cílem netradičních obědů je zlepšení vztahů mezi majoritní společností a cizinci, budování multikulturní společnosti a vzájemné pochopení odlišných kultur,“ uvedla Jelena Silajdžić, ředitelka organizace Slovo 21, z. s.
Do projektu se zapojila i rodina z Vietnamu. „Rodina Odvedle nás zaujala, máme rádi takové multikulturní akce, a tak jsme si mysleli, že by nás setkání mohlo obohatit,“ říká Tran Thi Hu Huong. Rodina hostila ve své domácnosti Markétu Ježkovou a Ladislava Bartu. „Jídlo i společnost byla skvělá, ihned jsme si vyměnili kontakty, na facebooku se z nás stali přátelé a své hostitelé jsme pozvali k nám domů na svíčkovou,“ vysvětluje své dojmy ze setkání Markéta. Během setkání se hodně hovořilo o Vietnamu o zvycích a zajímavostech z této země. „Jsem překvapená, dozvěděla jsem se od hostitelů, že ve Vietnamu se nedědí příjmení po rodičích ani se nevyžení. Rodiče svému dítěti vymyslí jméno, které má nějaký význam, a to mu zůstane až do smrti. Což znamená, že v rodině nemá nikdo stejné jméno a příjmení a to považuji za velice zajímavé,“ dodává Markéta.

Projekt Rodina odvedle neprobíhá pouze v České republice. “Od roku 2012 se nám podařilo projekt rozšířit i do zahraničí setkání probíhá v Portugalsku, Španělsku, Itálii, na Maltě, Slovensku, v Maďarsku, Belgii, ale i na Kapverských ostrovech. Naše myšlenka putuje i napříč hranicemi jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců,“ vysvětluje Ljiljana Batovanja, koordinátorka projektu.

Reportáž České televize - Rodina Odvedle 2016

rodinky 2017 ct

TENTO PROJEKT ZAMĚŘENÝ NA INTEGRACI CIZINCŮ JE FINANCOVÁN MINISTERSTVEM VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY

hmp logo