Rodina Odvedle 2016 - tisková zpráva

Slovo 21, z.s.  spojuje české rodiny s rodinami cizinců z třetích zemí jedním z nejpřirozenějších způsobů – společným stolováním. Poslední listopadovou neděli 27. 11. 2016 ve 13 hodin se v celé České republice sešlo 108 rodin českých a rodin cizinců z třetích zemí. Tento integrační projekt, pod názvem Rodina Odvedle, pořádala nezisková organizace Slovo 21, z.s. již potřinácté.

PRAHA, 29. 11. 2016

Společná nedělní setkání, proběhla vždy u jedné z dvojic rodin, kdy u sebe doma připravila oběd, na který pozvala druhou rodinu a sehrála tak roli hostitele.V rámci projektu Rodina Odvedle měli účastníci nevšedních obědů možnost ochutnat tradiční speciality, popovídat si o kultuře, tradicích, životě, ale především navázat kontakty. Projekt se ukázal nejen u nás, ale i v zahraničí, jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců.

„Rodina Odvedle funguje v Česku od roku 2004, od té doby usedlo ke společným obědům 1392 českých rodin a rodin cizinců z třetích zemí, což představuje kolem pěti a půl tisíce lidí a z toho více než polovina se od té doby stále navštěvuje. Cílem netradičních obědů je zlepšení vztahů mezi majoritní společností a cizinci, budování multikulturní společnosti a vzájemné pochopení odlišných kultur,“ uvedla Jelena Silajdžić, ředitelka organizace Slovo 21, z. s.
Do projektu se zapojila i rodina z Vietnamu. „Rodina Odvedle nás zaujala, máme rádi takové multikulturní akce, a tak jsme si mysleli, že by nás setkání mohlo obohatit,“ říká Tran Thi Hu Huong. Rodina hostila ve své domácnosti Markétu Ježkovou a Ladislava Bartu. „Jídlo i společnost byla skvělá, ihned jsme si vyměnili kontakty, na facebooku se z nás stali přátelé a své hostitelé jsme pozvali k nám domů na svíčkovou,“ vysvětluje své dojmy ze setkání Markéta. Během setkání se hodně hovořilo o Vietnamu o zvycích a zajímavostech z této země. „Jsem překvapená, dozvěděla jsem se od hostitelů, že ve Vietnamu se nedědí příjmení po rodičích ani se nevyžení. Rodiče svému dítěti vymyslí jméno, které má nějaký význam, a to mu zůstane až do smrti. Což znamená, že v rodině nemá nikdo stejné jméno a příjmení a to považuji za velice zajímavé,“ dodává Markéta.

Projekt Rodina odvedle neprobíhá pouze v České republice. “Od roku 2012 se nám podařilo projekt rozšířit i do zahraničí setkání probíhá v Portugalsku, Španělsku, Itálii, na Maltě, Slovensku, v Maďarsku, Belgii, ale i na Kapverských ostrovech. Naše myšlenka putuje i napříč hranicemi jako efektivní a nevšední nástroj k integraci cizinců,“ vysvětluje Ljiljana Batovanja, koordinátorka projektu.

KONTAKT PRO MÉDIA

Soňa Kalejová

Tel.: +420 273 132 715

e-mail: pr.slovo21mail.cz

www.slovo21.cz

TENTO PROJEKT ZAMĚŘENÝ NA INTEGRACI CIZINCŮ JE FINANCOVÁN MINISTERSTVEM VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY

hmp logo

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI:

tiscali

prazsky denik logo         logo Radio 1

prazsky expres logo   info dnes logo

logo-NOE-2016

bulletin 0217 cover

Rodina Odvedle 2017 kopie

maryna ukrajinka small„V ČESKU JSEM SI SPLNILA SVŮJ SEN,“ ŘÍKÁ RODILÁ UKRAJINKA

Maryna Novotná už deset let pracuje v pardubické škole Svítání, která pečuje o děti a mladé lidi s různými hendikepy. Když před rovnými dvaceti lety přicestovala do České republiky, nemyslela si, že by tu zůstala natrvalo. „Jakmile jsem v roce 1997 na Ukrajině dostudovala pedagogickou školu, bylo mi jasné, že tam odpovídající práci neseženu,“ vysvětlovala Maryna Novotná, která se rozhodla, že kvůli zaměstnání svou rodnou Ukrajinu na čas opustí.