Romští studenti míří na střední a vysoké školy - tisková zpráva

Čtyřicet dva studentů využilo možnosti studijního doučování, poradenství a také kurzů pro úspěšné zvládnutí přijímacího řízení na vysoké a střední školy. Projekt Dža dureder – Pokračuj, realizuje nezisková organizace Slovo 21, z. s.

Do projektu se zapojili romští studenti základních škol, středních škol a všichni ti, kteří se připravovali na přijímací zkoušky na vysoké školy.

Od ledna do prosince 2016 této možnosti využilo 42 studentů. „Zájem o doučování byl velmi vysoký, studentům jsme poskytli individuální i skupinové doučování z předmětů, které jim nejvíce činily obtíže. Jednalo se nejvíce o kurzy doučování z češtiny, matematiky, angličtiny, francouzštiny, ekonomie nebo hudební teorie,“ prozradila koordinátorka projektu Denisa Miková.

Možnost doučování využila i Pavlína Hoffmannová z Prahy, která potřebovala pomoci s matematikou a němčinou. „Individuální přístup mi velice pomohl, měla jsem možnost důkladně s lektorem probrat problémové části učiva a i díky tomu jsem úspěšně složila přijímací zkoušky na vysokou školu,“ říká studentka University Jana Amose Komenského, obor andragogika a personální řízení.

„Skrze doučování romských středoškoláků zamezujeme předčasnému ukončení studia či přestupu na nematuritní obor,“ dodává Denisa Miková. Projekt tak působí preventivně proti předčasnému ukončení vzdělávání a motivuje k dalšímu postupu.

Dža dureder navazuje na projekty z předchozích let Dža dureder 2014 nebo Můžeme jít dál II.  Skrze tyto projekty Slovo 21, z. s. zvyšuje počet romských vysokoškoláků, čímž zlepšuje postavení mladých Romů ve společnosti.

Praha 10. 2. 2017

Projekt je podpořen z dotačního programu MŠMT na Podporu integrace romské komunity v roce 2016

KONTAKT PRO MÉDIA
Soňa Kalejová