Rodina Odvedle 2017 - tisková zpráva

Zajímají vás osudy lidí z odlišných kultur? Rádi si zajdete na pho bo, quesadillas nebo pirohy? Pak vás určitě zaujme originální projekt Rodina Odvedle. Pokud jste v Čechách cizincem a hledáte cestu, jak se seznámit s místními rodinami, tento projekt vám může navíc i pomoci. Ať už jste první nebo druhý případ, poznamenejte si v kalendáři datum 26. 11. 2017 a vyhraďte si čas od 13. hodiny.

Základní pilíř projektu představuje společný oběd, ke kterému zasedne vždy dvojice rodin - rodina cizinců z třetích zemí a rodina česká. Jeho první ročník proběhl v roce 2004, kdy se nezisková organizace Slovo 21 z.s. rozhodla využít myšlenky, že jídlo a společné stolování je jednou z nejlepších a nejpříjemnějších forem navazování vztahů, a tu aplikovala do svého integračního projektu s výstižným názvem Rodina Odvedle. Za 13 let existence projektu se u společného oběda tímto způsobem setkalo neuvěřitelných 1446 rodin. Pro letošní ročník organizátoři naplánovali celkem 50 nových setkání, která proběhnou ve všech krajích České republiky. Pokud se rodina rozhodne projektu účastnit, nečeká ji nic složitého - registrace probíhá přes www.slovo21.cz, setkání rodin pak domlouvá asistent, se kterým je možné probrat všechny otázky. Rodiny se skrze asistenta domluví, u které z nich se oběd uskuteční, přičemž spárování rodin probíhá tak, aby měly co nejvíce společného - klíčové je samozřejmě místo bydliště, ale v potaz se bere i zaměstnání či věk dětí. Posledním krokem je pak již samotný oběd, u kterého nechybí ani asistent, který do setkání nijak nezasahuje, ale v případě komunikačních bariér rodinám pomůže. Projekt je otevřen českým rodinám a rodinám cizinců z třetích zemí, které legálně žijí na území České republiky, účastnit se mohou i bezdětné páry (sňatek není podmínkou).

Myšlenkou celého projektu je usnadnit Čechům a cizincům navázání vztahů skrze osobní kontakt, což rodinné prostředí obědů přesně splňuje. Za optimální výstup považují organizátoři takové propojení rodin, kde vztahy vytrvají i po skončení projektu. Aby bylo možné projekt z tohoto hlediska také hodnotit, letos proběhne v jeho rámci anketní šetření, které ukáže, jak vypadají vztahy mezi účastníky projektu z posledních 3 let. Přestože organizace Slovo 21 z.s. realizuje od svého vzniku v roce 1999 celou řadu rozmanitých kulturních, vzdělávacích a integračních projektů, Rodinu Odvedle považuje v oblasti integrace za jeden ze svých největších úspěchů. “Na začátku byla jednoduchá myšlenka společného jídla, z ní se za ty roky, co projekt organizujeme, stal mezinárodní projekt, z čehož máme velikou radost. Poté, co se tento jemný způsob integrace cizinců na individuální a intimnější úrovni osvědčil u nás, jsme jeho myšlenky a metody ve spolupráci s dalšími organizacemi rozšířili do Portugalska, Španělska, Itálie, na Maltu, Slovensko, do Maďarska, Belgie a na Kapverdské ostrovy,” říká Jelena Silajdžić, výkonná ředitelka Slovo 21 z.s.

TENTO PROJEKT ZAMĚŘENÝ NA INTEGRACI CIZINCŮ JE FINANCOVÁN MINISTERSTVEM VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY

praha